Spahotell i Sverige

Främja god hygien på spa-anläggningen

På en spa-anläggning vistas många olika människor på ett sätt som ställer höga krav på god hygien. Att hålla anläggningen ren och fräsch med hjälp av lokalvård är bara ett sätt att främja en god hygien. Men det finns betydligt fler sätt än så för att se till så att spa-anläggningen håller hög standard när det gäller hygien och fräscha lokaler.

Därför är hygien viktigt på en spa-anläggning

Inom vissa arbetsområden ställs extra höga krav på renlighet och hygien. Några exempel på det är vid hantering av mat såsom på restauranger, men även i miljöer där sjukdomar behandlas, såsom på sjukhus. Utöver det finns en mängd andra miljöer där det är viktigt med rena lokaler och god hygien och däribland ingår spa-anläggningar. Eftersom många olika människor använder en spa-anläggning på ett väldigt intimt sätt, innebär det en ökad risk för att sjukdomar sprids. Dessutom blir lokalerna snabbt ofräscha om de inte hålls efter med regelbunden städning.

Så håller du spa-anläggningen hygienisk och fräsch

Att driva ett spa handlar inte bara om att erbjuda folk massage och diverse andra kropps- och skönhetsbehandlingar. Det handlar även om att säkerställa att besökarnas vistelse är till belåtenhet på andra sätt. Det är där professionell lokalvård kommer in i bilden. Genom att anlita ett professionellt städföretag som tar hand om lokalerna och håller dem rena och fräscha på regelbunden basis, säkerställer man att spa-anläggningen alltid ger ett fräscht och rent intryck – något som är jätteviktigt på en spa-anläggning. Damm och smuts uppstår lätt i miljöer där människor vistas, vilket är viktigt att hålla efter, men att hålla handfat och kranar rena från kalk bidrar också till ett fräschare och lyxigare intryck.

Utöver att anlita professionell lokalvård, är det även viktigt att tänka på hur ytor och material används. Var noga med att byta ut handdukar och att tvätta dem i minst 60 grader. Att sprita av ytor såsom massagebänkar, dörrhandtag och sittytor med jämna mellanrum är också viktigt för att hålla ytorna hygieniska.

För att säkerställa god hygien i alla led krävs även att personalen rättar sig efter hygienreglerna. Det är viktigt att de håller god handhygien innan de ska påbörja en spa-behandling och att de även rengör händerna efter behandlingen. Det görs enklast genom att tvätta händerna med tvål och/eller sprita av dem med handsprit. Personalens personliga hygien spelar stor roll för spa-anläggningens intryck då besökarna inte vill känna svettlukt från personalen eller märka av andra olägenheter kopplade till deras hygien. Personalen bör därför lukta gott och alltid sätta hygienen i främsta rummet.